slide 1

slide 2
slide 3
slide 4
slide 5

Evangelische Alliantie Vlaanderen

Bijbelsmokkel N-Korea: "Je voert telkens geestelijke strijd"

Bijbelsmokkel N-Korea: "Je voert telkens geestelijke strijd"

gepubliceerd woensdag 22 oktober 2014 08:30 door Jeffrey Schipper


Reporter blikt terug op "indrukwekkende reis"

Opeens stond Richard Groenenboom vlakbij de Noord-Koreaanse grens. Hij zag hoe christenen grote luchtballonnen met bijbels oplieten. "Men voelde geestelijke strijd," blikt hij terug. "Op die momenten realiseer je je dat er geen land zo gevaarlijk is voor christenen als Noord-Korea." Namens SDOK (Stichting De Ondergrondse Kerk) maakte Richard een reportage over bijbelsmokkel via luchtballonnen. Hij spreekt van "een indrukwekkende reis".

Hoe dichter het team met de bijbels en luchtballonnen richting de grens reed, hoe meer gespannen de sfeer werd. Eric Foley, directeur van organisatie Seoul USA, is één van de mensen die in de reportage naar voren komt. Hij zegt: "In de Bijbel staat dat we niet strijden tegen vlees en bloed, maar tegen geestelijke machten. Dat voelen we altijd als we ballonnen gaan oplaten. We zorgen er daarom voor dat we goed voorbereid op pad gaan. De geestelijke strijd moet je telkens weer voeren. We kunnen tegenwerking krijgen van de politie of omwonenden. We bidden dat Noord-Korea geen scudraketten afvuurt naar het grensgebied."

Gevluchte vrouw
Groenenboom ontmoette meer christenen die zich ervoor inzetten om het Evangelie in Noord-Korea te verspreiden. "Ik sprak een vrouw die zich Esther noemde, een een vrouw die gevlucht is en terug wil naar haar dorp in Noord-Korea om de mensen daar het Evangelie te vertellen. Wanneer Noord-Koreanen het land ontvluchten via China, komen velen in aanraking met een kerk die hulp biedt. Dit was ook bij haar het geval. Ze hoorde het Evangelie. Toen ze hoorde over Gods liefde, ging haar wereld open. Tijdens ons gesprek viel op dat zij per se terug wil naar Noord-Korea. Wij westerlingen denken dan al gauw: ‘Hoe haal je dit in je hoofd?’. Maar zij is ervan overtuigd dat Noord-Korea alleen kan veranderen wanneer meer mensen Jezus Christus leren kennen.""Met deze Esther bezocht ik een door SDOK ondersteunde zendingsschool voor Noord-Koreaanse christenen," vervolgt Richard. "Christenen met een Noord-Koreaanse achtergrond, hebben vaak weinig bijbelkennis. Op deze bijbelschool krijgen ze onderwijs uit de Bijbel en worden ook getraind om het evangelie te delen met andere Noord-Koreanen. De studenten mochten tijdens een creatieve oefening dromen over de vraag hoe ze het evangelie wilden verkondigen onder andere Noord-Koreanen. Esther maakte een afbeelding van haar eigen dorp en schilderde overal kerkjes. Toen ik haar vroeg wat ze daarmee bedoelde, zei ze: 'Ik ga terug naar mijn dorp in Noord-Korea om de mensen over Jezus te vertellen.' Vervolgens voegde ze er aan toe: 'Ik realiseer me dat dit mijn dood kan betekenen, maar ik ben bereid om mijn leven voor Jezus te geven'."

Mr. Bae en een betrokken beul
De verslaggever had ook een ontmoeting met mr. Bae*, eveneens afkomstig uit Noord-Korea. "In de gevangenis is hij zwaar gemarteld nadat hij met een niet christelijke vriend over het evangelie had gesproken. Het bijzondere is  dat Bae met één van z’n beulen een band had opgebouwd en dat deze man zelfs interesse toonde in het christelijk geloof. Mede door het getuigenis dat die beul over Bae heeft afgegeven, is hij na een jaar vrijgekomen." Bae vertelde ook over zijn opa. "In de jaren ’70 drukte God hem via een droom op het hart om de 3 bijbels die in de familie aanwezig waren, te verbranden. Hij deed wat God zei, maar begrijp niet waarom hij het moest doen. Een dag later doorzocht de geheime inlichtingendienst zijn hele huis en ging op zoek naar een bijbel, maar ze vonden niets."


De bedoeling is dat in de toekomst ook bijbels via USB-sticks in Noord-Korea terecht gaan komen. Deze maand startte SDOK met een campagne. De stichting roept christenen in Nederland op om hun USB-sticks beschikbaar te stellen voor dit project. De USB’s kunnen gratis opgestuurd worden naar het kantoor van SDOK. Daar worden ze gevuld met audiobestanden, waaronder de ingesproken tekst van de complete Bijbel in het Noord-Koreaanse dialect, bijbelstudies en christelijke liederen. Vervolgens worden de USB’s naar Zuid-Korea gestuurd. Via luchtballonnen en smokkelroutes komen ze in Noord-Korea terecht.

Lees hier meer over de USB-campagne. Beluister hier meer verhalen bij de EO, naar aanleiding van de bijbelsmokkel-actie.

Bekijk hieronder het videoverslag van Richard Groenenboom:

Bijbels via de lucht naar Noord-Korea from SDOK on Vimeo.

Nieuwsbrief

Opkomende evenementen

Geen evenementen